Po vůni tanzanské kávy

22. 2. 2024

Kávová plantáž není pouze alej kávových stromků, semínka musí nejprve někde zakořenit a ve správných podmínkách vyrůst. Ve venkovním „skleníku“ se sazenicemi kávových semínek jsou teprve dva týdny staré a při neustále vlhkosti se jim dobře daří. Tyto rostlinky čekají skoro celý rok, než jsou připravené a dost silné na přesazení do předem připravené plantáže. Je až obdivuhodné, že každý jediný kávový stromek musí překonat téměř sedm let, než je připraven na sklízení úrody. Je zapotřebí dát mu neustálou péči a lásku, za kterou se vám odmění tou nejlepší kávou.

Každé semínko musí projít speciálním procesem sušení nebo umývání, než je připraveno na ruční pražení. Během prohlídky jsou rozdělené do skupin podle procesu pražení a na vlastní chuťově buňky máte možnost vyzkoušet cupping, při kterém každou z odrůd vyzkoušíte. Posledním, avšak nejdůležitějším krokem celé prohlídky bylo spočítání, kolik 250 gramových balíčků kávy nebo kávového čaje každý z účastníků expedice bude chtít. Nejspíše není potřeba říkat, že celá skupina zahrnovala kávové nadšence a labužníky, po nákupu 30 balíčků pouze v 7 lidech to bylo okolí jasné, a místní zaměstnance svým kávovým entusiasmem více než pobavili.

Udělat promo České republice a Mendelu se expediční skupině očividně daří i v kávovém průmyslu, a jsou na to oprávněně hrdí.

Více aktualit

Všechny aktuality